Jste zde

Domů » Gran Canaria

Agaete

Agaete - přístav
Autor: Ana _Rey

Municipio (okres) Agaete se nachází na severozápadě ostrova Gran Canarira, západně od Las Palmas a severovýchodně od Puerto Rico. Díky své zeměpisné poloze není území přímo vystaveno severovýchodnímu pasátu a tak má severní část ostrova relativně suché a po celý rok teplé klima. Srážky jsou na rozdíl od ostatních oblastí na severu poměrně nízké. Pouze v úrodném údolí a ve vysoko položených lesích národního parku "Pinar de Tamadaba" je dostatečné množství vody, aby tu vyrostla bohatá, zelená vegetace.

Už v prehispánském období bylo území kolem osídleno a patřilo ke starokanárskému království Galdar. Odtud také pocházejí některé důkazy o životě a kultuře původních obyvatel. Nejdůležitější a také nejpozoruhodnější jsou mezi jinými i pozůstatky kamenných domů v údolí Guayedra a u pláží El Risco, Tirma a La Palmita.

Na Montana de Berbique, mezi místy San Pedro a Tamadaba, se nacházejí pozoruhodné obytné a skladovací prostory jeskynních systémů. Jedním z nejdůležitějších archeologických nalezišť, nekropole Maipés, je souborem pohřebních mohyl, který byl poté zakombinován do archeologického parku.

Ve starém městě Agaete vás zaujme vedle mnoha zachovalých historických kanárských domů s jejich hezkými dřevěnými balkony i opravdu velký kostel Iglesia de la Concepción. Před ním leží náměstí lemované velkými stromy, kde se odehrává život místních obyvatel, kteří se tu setkávají v různých barech i v dopoledních hodinách. Nedaleko odtud se nachází Huerto de las Flores, malá, ale nádherná botanická zahrada, která sloužila svého času jako místo setkávání nejvýznamnějších básníků Kanárských ostrovů - Moralese, Quesady anebo Toróna.

V blízkosti ležící údolí Valle de Agaete také rozhodně stojí za návštěvu. Téměř 10 km dlouhé údolí patří k těm nejkrásnějším na ostrově. Je jasné, že ta nekrásnější návštěva je tady na jaře, kdy se vám celé údolí představí v tom nejlepším světle, svěží zelená a hustá vegetace a světlé barvy kvetoucích ovocných stromů bývají opravdu nádherné.

Kdo má čas a chuť, může se odtud vypravit přes trasu Camino Real nahoru k parku Pinar de Tamadaba. Turistický výlet, který se může pochlubit některými nádhernými výhledy, trvá dobrých 7 hodin.
Kdo by si chtěl zaplavat, najde v Puerto de las Nieves dvě krásné oblázkové pláže s průzračnou vodou a výhledem na skálu Dedo de Dios Boží prst) a západní pobřeží ostrova.

4. srpna se zde koná jeden z hlavních festivalů a symbolů Gran Canarie - Bajada de la Rama, něco jako Svátek větviček, který se obrací zpět k životu původních starokanárských domorodých obyvatel a byl pravděpodobně původně obřadem deště. Pokud si to můžete nějak zařídit, neměli byste si nechat tento rušný festival při dovolené Gran Canarii ujít.

Ostrovy: 

Místo

Město Agaete 28° 6' 0.3168" N, 15° 42' 1.0872" W
Location

Kanárské ostr. na FB