Jste zde

Domů » Gran Canaria

Arinaga

Část města Arinaga
Autor: Mataparda

Mottem municipia Agüimes, ke kterému patří i městečko Arinaga, je "Viento en Popa", což v překladu znamená "mít vítr od zádě". Zejména pro lidi ze skalnatého pobřeží to není žádná holá fráze, protože tu fouká vítr v létě více než často. Na druhé straně může tohle španělské slovní spojení být přeloženo i jako "pronajmout si štěstí". A obec skutečně pokládá za štěstí, že díky výstavbě zařízení Poligono, jedné z největších průmyslových oblastí Kanárských ostrovů, se také stala jednou z nejbohatších oblastí ostrova.

Malé město na východním pobřeží ostrova Gran Canaria se dá zhruba rozdělit do tří různých okrsků. Nijak zvlášť působivě na turisty nepůsobí Cruce s obytnými oblastmi, o tuto městskou část je minimální zájem. Totéž platí pro velkou průmyslovou oblast Poligono s mnoha komerčními zařízeními.

Pro zájemce se vyplatí zejména krátký výlet do německého pivovaru Viva v ulici Calle del Yunque, kde se vaří různé druhy piva podle německého receptu a která jsou podávána v útulném sklípku nad pivovarem. O víkendech tady místní štamgasti sledují fotbalová utkání na velké obrazovce. Prohlídky pivovaru jsou samozřejmě také možné.

Každý, kdo se nedá odradit a vydá se přes průmyslové oblasti, nebude zklamán místní částí Playa Arinaga. Nejlíp uděláte, když necháte své auto u hlavní silnice osázené stromy a palmami a budete pokračovat pěšky po označení "Paseo Maritimo". Plážová promenáda je asi 4 km dlouhá, začíná u velkého mola a vede v zatáčkách až k velké soše, kde poté končí.

Na malém molu se dnem i nocí rybaří a v létě odtud mladí lidé skáčou do křišťálově čisté vody. Na promenádě jsou mnohé restaurace a kavárny. "La Barca" je pravděpodobně tou nejlepší, kde získáte "za málo peněz hodně muziky" a je tu i příjemný personál. Sendviče jsou tu opravdu levné a porce jsou veliké.

Z hlavní silnice můžete u baru "Del Pino" odbočit na silnici směrem k pláži Playa Cabron. Po 1,5 km přijedete na křižovatku a doprava vede silnice až k majáku. Odtud na jih se otevírá nádherný výhled od Playa Arinaga až k Pozo Izquierdo a na Vecindario, na druhé straně je výhled na Playa Cabron a dál severně na letiště.
Rovně, směrem k Playa Cabron, se silnice mění v prašnou cestu. Autem lze dojet až k "Escuela Residencia" (internátní škola) a zbývající cestu (500 m) zvládnete již pěšky.

Písečná pláž je asi 600 metrů dlouhá a je to ten pravý tajný tip! Turisté sem zřídka zabloudí a přes celý týden tu sotva potkáte nějakého člověka. Vyplatí se vzít si sebou šnorchl a další věci k potápění a prozkoumat zajímavou podvodní krajinu. Oblast kolem pláže je mořskou rezervací a jedním z nejlepších míst k potápění a šnorchlování na Gran Canarii.

Poslední pátek v měsíci srpnu (na přesné datum je třeba se předem informovat) se ve "Vará del Pescao" koná asi dvoutýdenní fiesta na počest patrona Virgena del Pino. Tuhle podívanou u Paseo Maritimo byste si neměli nechat ujít. Celá promenáda je plná lidí, na vlecích jsou sem přiváženi celé lodě sardinek, které se pak přímo na pláži grilují. Festival končí kolem půlnoci velkým ohňostrojem.

Arinaga - vstup do přístavu
Autor: Mataparda

Místo

Arinaga 27° 51' 20.3004" N, 15° 23' 35.3076" W
Location

Kanárské ostr. na FB