Jste zde

Domů » Gran Canaria

Arucas

Přestože je Arucas podle počtu obyvatel třetím největším městem ostrova Gran Canaria, je pro mnoho turistů spíše městem neznámým.

Přitom nabízí i spoustu kultury a památek. Leží asi 12 km od Las Palmas a je charakterizováno rozsáhlými banánovníkovými plantážemi.

Název pochází pravděpodobně od prehispánského označení Arehucas nebo Arehuc.

Již před příchodem Španělů byla celá tato oblast centrem starokanárského života, ale během dobývání v roce 1478 bylo místo zničeno.

V roce 1481 byl zabit starokanárský král Doramas v souboji se španělským vojevůdcem Pedro de Vera. Brzy poté byla osada znovu založena s převážně španělskými obyvateli.

Prvním hlavním impulsem k rozvoji města bylo bohatství, které se získávalo chovem cochinel (mšic), z nichž lidé získávali červené barvivo.

Pak asi až do roku 1910 vznikala největší část dnešního města a také jeho nekrásnější stavby díky boomu s cukrovou třtinou.

Poté, co se rozrostly plantáže s cukrovou třtinou v Karibiku, místo se stále více a více začalo zaměřovat na pěstování banánů. To se také až do roku 1970 stalo nejvýznamnějším místním zdrojem příjmů.

Roku 1883 zde byla postavena továrnu na výrobu rumu (Destilería Arehucas), která je dnes jednou z nejvýznamnějších výroben rumu v celé Evropě.

Rum Arehucas je dnes nepostradatelnou součástí každodenního života Kanářanů. Chuť se výrazně liší i od zámořských produktů, hnědý a bílý rum zraje v 6000 sudech z amerického dubu.

Více informací o výrobě a skladování rumu se návštěvníci dozví v přilehlém muzeu Museo de Ron. Některé vystavené dubové sudy nesou podpisy slavných návštěvníků, jako např. španělského krále, Plácida Dominga, Julia Iglesiase nebo Anatolije Karpova. Továrna vyrábí i zajímavé rumové mixtury jako třeba banánový nebo medový rum.

Arucas sám o sobě má mnoho turistických pamětihodností, tou asi nejvýznamnější je kostel Parroquia San Juan Bautista (sv. Jana Křtitele). Byl postaven místními kameníky z modročerného čediče a je považován za vynikající příklad staletí staré řemeslné tradice.

Stavěl se v letech 1909-1917 podle katalánského architekta jménem Manuel Vega y March v novogotickém slohu. Často je mylně označován jako katedrála, přestože nesplňuje potřebná kritéria "biskupského kostela".

Stavební materiál z čediče (bazaltu) je velmi odolný vůči povětrnostním vlivům a někteří kameníci ho stále ve městě používají. Hned vedle kostela začíná staré město s krásnými budovami z různých epoch, u nichž jsou použity fasády také z místního modro-černého čediče.

Ti, kteří obdivují rostliny a květiny, by určitě měli navštívit zahradu Jardín de la Marquesa. Nachází se asi jeden kilometr od centra města, u cesty směrem na Banaderos.

Zahrada zahrnuje jedinečnou sbírku více než 2500 tropických a subtropických druhů rostlin, které zde krásně rostou díky mikroklimatu v oblasti. Uprostřed rajské zahrady je opravdu krásný palác v romantickém stylu.

Městský park Parque Municipal se spoustou exotických rostlin a stromů je dalším lákadlem pro turisty, stejně jako malé městské muzeum o historii u vchodu do parku.

Krásný panoramatický výhled na celý region od města Las Palmas až po Gáldar, a také do vnitrozemí, budete mít z vyhlídkové plošiny na sopečném kuželu Montaña de Arucas.

Parque Municipal ve městě Arucas
Autor: Mataparda
Ostrovy: 

Místo

Kostel Parroquia San Juan Bautista v Arucas, Gran Canaria 28° 7' 7.212" N, 15° 31' 22.944" W
Location

Kanárské ostr. na FB