Jste zde

Domů » Tenerife

El Médano

Tenerife a pláž Playa de La Jaquita

El Médano (španělsky "Písečná duna") je místní část obce Granadilla de Abona na ostrově Tenerife, který je součástí Kanárských ostrovů.

Nachází se v malé zátoce na jihovýchodním pobřeží, několik kilometrů východně od letiště Tenerife Jih. Směrem na jih se zvedá sopečný kužel La Montaña Roja (Červené hora), který je zároveň chráněnou přírodní rezervací. Z jeho vrcholu uvidíte nejen El Médano, ale i část okolí a modré vody Atlantiku.

Jedná se o malý pobřežní resort, který má více španělské atmosféry než většina jiných letovisek na jihu ostrova Tenerife. Navštěvovaný je zejména o víkendech, a to místními lidmi s dětmi, aby si užili koupání v mělkém moři. Parkování poblíž pláže tak může být o víkendech velký problém.

Vzhledem k silným a stálým větrům je oblast oblíbenou prázdninovou destinací zejména pro milovníky surfování. Na třech "spotech" najdou příznivci tohoto vodního sportu tréninkové podmínek pro všechny stupně pokročilosti. Jedná se o spoty Bay (flat/swell), Harbour Wall (sideshore) a Cabezo Beach (onshore). Také kite surfing na plážích se tady stal díky větrům velmi oblíbenou aktivitou.

V posledních letech se ale kvůli nárůstu počtu výškových hotelů a bytových domů trochu snížila síla větrů. Nicméně i přesto je El Medano stále jedním z nejlepších světových míst pro windsurfing a kitesurfing. Dokonce se zde konají nejrůznější mistrovství a šampionáty.

K nejblíže položeným zajímavostem patří jeskyně se svatyní. Ta připomíná jediného středoamerického svatého jménem Hermano Pedro (1626 - 1667), který se narodil v asi 25 km vzdáleném městečku Vilaflor. Právě on strávil nějaký čas v jeskyni u El Médana.

Letovisko se nachází v blízkosti největších přírodních pláží ostrova Tenerife, a sice pláží Playa Grande a Playa Tejita. V přední části hlavní pláže je velké náměstí, kde se koná mnoho místních fiest, a to zejména v letních měsících, a také nádherný ohňostroj nad zálivem.

Kolem tohoto náměstí je mnoho barů a restaurací, kde si můžete vychutnat nějaký ten osvěžující drink nebo si objednat španělské tapas či mořské plody. Díky nedalekému letišti tady ale můžete slyšet docela pravidelně hluk letadel.

V okolí El Médana jsou nejdelší a nejvíce přírodní písečné pláže na ostrově Tenerife. Pláže jsou ideální ke koupání i k dlouhým procházkám při zapadajícím slunci. Kdo by si chtěl nechat ujít takovou skvělou podívanou?

Pláž Playa de Médano se s délkou tři kilometry táhne od místního jádra až ke kuželu La Montaña Roja. Díky pozvolně se svažujícímu pobřeží je to tady ideální i pro děti. V době odlivu je nejdelší pláž ostrova až 30 metrů široká a hlavně v severní části velmi oblíbená.

S přílivem zase písečná pláž téměř úplně zmizí a zbývá z ní jen úzký proužek. Vzhledem k blízkosti mnoha kaváren a barů na plážové promenádě to ale není žádný problém. Každou neděli trh se na náměstí koná trh.

Hned za Playa de Médano se rozkládá pláž Playa de la Tejita, která je méně frekventovaná. Ti, kdo hledají klid, se dostanou na tuto nejdelší přírodní pláž Tenerife po dřevěném chodníčku. U 200 m široké a přes 1 kilometr dlouhé pláže je povolen i nudistické koupání. Pláž Playa Cabeza je trochu větrnější a místy kamenitá.

Místo

El Médano, Tenerife 28° 2' 48.9984" N, 16° 32' 16.0008" W
Location

Kanárské ostr. na FB