Jste zde

Domů » Gran Canaria

Gáldar, 1. část

Asi 25 km západně od hlavního města Las Palmas na ostrově Gran Canaria se rozkládá městečko Gáldar. Leží na úpatí 434 metrů vysokého kužele Pico de Galdar, místní domky jsou postavené až do poloviny jeho svahu.

Mnoho návštěvníků při prvním pohledu na tento vrcholek napadne jako první hora Pico de Teide na Tenerife, protože má téměř stejný tvar jako tato nejvyšší hora ve Španělsku. Kanářané ho proto označují, i když ne zcela vážně, jako Teide Galdar.

Pokud se do města vydáte autem, dejte si pozor ať nezabloudíte, je to opravdu zamotaný labyrint uliček. Městské centrum Galdaru se svými krásnými historickými budovami je od roku 1981 pod památkovou ochranou. Kostel Santiago de los Caballeros je prý dokonce jedním z nejkrásnějších na Kanárských ostrovech.

To platí především díky jeho krásnému interiéru a mnoha hodnotným uměleckým pokladům. Těmi nejdůležitějšími a nejzachovalejšími jsou např. stříbrný oltář, fresky, a "Pila verde" (Zelená křtitelnice), ve které byli pokřtěni i první Guančové, ať už dobrovolně, či nikoliv. V kostele a v přilehlém muzeu je mnoho dalších hodnotných uměleckých děl, jako jsou obrazy, sochy a ornamenty.

Stará radnice, která byla postavena na pozůstatcích budovy z 18. století, také stojí za návštěvu. Na jejím nádvoří roste z nejstarších "dračích stromů" (drago). Jeho existence byla zdokumentována již v roce 1718.

Hned vedle radnice je Městské divadlo v budově z roku 1912, které nahradilo staré divadlo Isabely II. Dalším zajímavým prvkem městského obrázku je tzv. náměstí Plaza Grande. Je to vlastně alej lemovaná západoindickými vavříny a stromy araukárií.

V Museo de Antonio Padrón je vystavena více než stovka děl jednoho z nejvýznamnějších umělců Kanárských ostrovů. Expresionistický malíř Antonio Padrón tu představuje své obrazy, především výjevy z každodenního života obyvatel Kanárských ostrovů.

Gáldar byl kdysi hlavním městem jednoho ze starokanárských království (Guanartematos). Jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů na Kanárských ostrovech je možné vidět v blízkosti náměstí Plaza de Santiago. Jedná se o archeologický park Cueva Pintada, oblast bývalých obytných prostor a bohoslužebných míst starousedlíků.

Tím nejdůležitějším objevem je cca 5 x 5 m velká jeskyně a v ní nástěnné malby sestávající z geometrických ornamentů. Vědci se domnívají, že se může jednat o kalendář. Po rozsáhlé rekonstrukci, která trvala 20 let, byl park v roce 2006 opět otevřen pro veřejnost.

Další centrum starokanárské kultury se nachází v Barranco Hondo de Abajo, kde si můžete prohlédnout jedno z nejdůležitějších jeskynních osídlení. Hned vedle něj se nachází malé etnografické muzeum, kde se můžete seznámit s nejdůležitější aspekty staré kanárské kultury.

U pobřeží se také nachází na ploše přibližně 24.000 m2 areál "La Guancha" s mnoha starými obytnými zařízeními a pohřebními mohylami, které jsou označovány jako "tumuli". Ty jsou důležitou součástí rekonstrukce historie osídlení Kanárského souostroví.

Kostel Santiago de los Caballeros v Gáldaru
Autor: rvr
Ostrovy: 

Místo

Cueva Pintada v Gáldaru, Gran Canaria 28° 8' 38.6088" N, 15° 39' 18.252" W
Location

Kanárské ostr. na FB