Jste zde

Domů » Tenerife

Garachico

Garachico
Autor: maduroman

Pokud se vydáte od jihu ostrova Tenerife směrem na západ, přes pohoří Teno směrem na Icod, dostanete se k městečku Garachico, kde žije asi 6000 obyvatel. Po cestě klikatou silnicí se vám naskytne od Miradoru de Garachico fantastický výhled na severní pobřeží a na město. Leží na půlkruhovém lávovém "jazyku", který byl vytvořen sopečným výbuchem. Skála Roque de Garachico vystupuje nad městečkem z moře. Pohled na převážně bílé domky s červenými střechami je jednoduše fascinující.

Jakmile budete na místě, měli byste podniknout malou procházku po úzkých dlážděných uličkách. Koncem 15. století bylo místo založeno italskými obchodníky a vyvinulo se v prosperující přístavní město. Ale v roce 1706 byla přístavní nádrž pohřbena erupcí sopky Montaña de Trebejo žhnoucí lávou. Mnoho krásných kostelů a městských paláců ale bylo naštěstí ušetřeno lávového proudu a představí se vám i dnes v plné kráse.

Po sopečném výbuchu ztratilo město svůj status hlavního obchodního přístavu. Život místních obyvatel se pak zaměřil na rybolov a zemědělství. Důkazem tohoto vývoje je i nyní mnoho banánových plantáží v okolí městečka.

V centru Garachica se nachází náměstí Plaza de Libertad, kolem kterého je seskupeno mnoho zajímavostí včetně farního kostela Santa Ana, paláce Palacio de los de la Gomera Condes a bývalého františkánského kláštera. Dnes tu jsou umístěny kromě jiného i radnice a kulturní dům Casa Cultura.

Náměstí z počátku 16. století je, tak jako i jiná podobná místa na Kanárských ostrovech, doplněno nádhernými parkem, kde si ve stínu stromů můžete dobře odpočinout. V pozdních odpoledních hodinách nebo navečer se tady setkávají i místní obyvatelé, aby si povyprávěli, co je kde nového.

Garachico - kostel Iglesia de Santa Ana
Autor: maduroman

Kanárské ostr. na FB