Jste zde

Domů » Lanzarote

Oheň a voda Atlantiku, 1. část

Ostrov Lanzarote s vulkánem Montaña Roja
Autor: palestrina55

Lanzarote je nejseverovýchodnějším ostrovem ze sedmi hlavních Kanárských ostrovů v Atlantském oceánu, má rozlohu kolem 846 km2. Patří k němu i malé přilehlé souostroví Chinijo. Jižním směrem leží ve vzdálenosti 11,5 kilometrů další Kanárský ostrov, a sice Fuerteventura.

Ostrov se rozkládá asi 140 kilometrů západně od marockého pobřeží a asi tisíc kilometrů od španělské pevniny. Většina ze 140 tisíc obyvatel žije v sedmi největších obcích, a sice Arrecife, Haría, San Bartolomé, Teguise, Tías, Tinajo a Yaiza. Přičemž Arrecife je tou největší, je totiž i hlavním městem. Přesto svým vzhledem rozhodně neodpovídá evropským představám o hlavním městě.

Vzdálenost z nejsevernějšího bodu ostrova Punta Fariones až na ten nejjižnější, Punta Pechiguera, je přibližně 58 km. Od nejzápadnějšího k nejvýchodnějšímu místu je to zase pouhých 34 km.

Z celkem 213 kilometrů pobřeží tvoří cca 10 km písečné a 16 km oblázkové pláže, zbytek tvoří skalnaté pobřeží. Na celém ostrově jsou dvě horská pásma, na severu stoupá masiv Famara s vrcholkem Peñas del Chache (671 m), na jihu zase Los Ajaches (608 m).

Jižně od Famary se rozkládá písečná poušť El Jable, která horský masiv odděluje od tzv. "Ohnivých hor" - Montañas del Fuego, národního parku Timanfaya. Na území Timanfayi došlo v historii k několika silným sopečným erupcím, které pohřbily několik vesnic. Zbytek ostrova je charakterizován kopcovitou krajinou s výraznými sopečnými kužely.

Ostrov Lanzarote vznikl podmořskou sopečnou erupcí přibližně před 36 milióny lety. Dalších 15,5 miliónů let trvalo, než se ostrov poprvé objevil nad hladinou moře. Protikladem k sopečnému základu ostrova, který tvoří černé lávové kameny a horké prameny, jsou malebné sněhobílé domečky, jejichž okenice vynikají modrou nebo zelenou barvou. Ty jsou pro ostrov typické dodnes.

Oheň a voda ovlivňují život na ostrově již od nepaměti a budou tak jistě činit i v budoucnu. V roce 1993 byl dokonce celý ostrov prohlášen organizací UNESCO za biosférickou rezervaci.

Během vulkanické erupce roku 1730, kdy ze země sršel oheň 2 053 dní, došlo na 18 km dlouhém pásmu k vytvoření 32 nových sopek. Toto pásmo se dnes nazývá Ohnivé hory. Velmi význačná je sopka Timanfaya, ze která na zemský povrch stále sálá takové teplo, že se velmi snadno vznítí seno a kde si v norách můžete dokonce uvařit vajíčko.

Lanzarote byl pravděpodobně prvním osídleným Kanárským ostrovem. Údajně již od roku 1100 př.n.l. byl osídlen Féničany a později i Římany. Mnohem později, v roce 1402 pověřil král Jindřich III. z Kastilie normanského šlechtice Jeana de Béthencourta, aby si ostrov na své výpravě opět podmanil a aby ho opět získal pod evropskou nadvládu.

Je to neúrodný ostrov, který je odkázán jen na speciální suchou technologii zemědělství. Pěstuje se zde především vinná réva, brambory, cibule, dýně, melouny a rajčata. Dešťové srážky jsou zde téměř nulové. Nejvyšší pravděpodobnost deště je v měsících leden až březen.

Lanzarote s městečkem Costa Teguise
Autor: palestrina55
Lanzarote s kostelem v Arrecife
Autor: palestrina55
Ostrov Lanzarote a Arrecife s pláží
Autor: palestrina55
Ostrovy: 

Místo

Národní park Timanfaya, Lanzarote 29° 1' 21.6588" N, 13° 47' 34.7712" W
Location

Kanárské ostr. na FB