Jste zde

Domů » Fuerteventura

Ostrov Fuerteventura, 1. část

Kanárský ostrov Fuerteventura
Autor: palestrina55

Fuerteventura je po Tenerife druhým největším Kanárským ostrovem. Má rozlohu 1 659,74 km², na které žije necelých 100 tisíc obyvatel. K tomuto počtu je samozřejmě nutno přičíst milióny turistů, kteří jsou na ostrově již od 90. let minulého století hlavním zdrojem příjmů.

Fuerteventura je známá též jako tzv. "pouštní ostrov". Je tomu tak proto, že se nachází jen asi 120 km západně od marockého pobřeží. Svědčí o tom i příležitostně se vyskytující meteorologický jev nazývaný Scirocco.

Tento úkaz je spojený s horkým větrem, který ze Sahary fouká písek na Fuerteventuru. Někdy se i stává, že kromě písku přivane vítr i hejno kobylek nebo jiné druhy hmyzu, které tak dočasně "ochromí“ celý ostrov.

Samotný ostrov je nejstarším z Kanárských ostrovů. Jeho počátky se datují přibližně do doby před 20,6 milióny lety. Stejně jako zbylé Kanárské ostrovy, tak i tento je vulkanického původu.

Valná většina ostrova, tak jak ho dneska známe, se tvořila po dobu dlouhou přibližně 5 milionů let. V současné době není na ostrově zaznamenána žádná sopečná činnost. Ta skončila asi před 5 000 lety. Nejvyšší horou ostrova je Pico de la Zarza, která je někdy lidově nazývána po stejnojmenné obci Pico de Jandía, a která měří jen pouhých 807 metrů.

Vzhledem k tomu, že ostrov nemá vysoká pohoří, nestojí chladnému větru nic v cestě. Tato činnost bohužel ovlivňuje ostrov natolik, že je Fuerteventura velmi silně sužována půdní erozí a jen velmi nízkými ročními dešťovými srážkami. Pokud ale prší, jsou srážky obvykle velmi vydatné.

Vzhledem k tomu, že má ale ostrov jen velmi skromnou vegetaci, steče tato drahocenná voda nevyužita pryč. Naopak, čím silnější jsou lijáky, tím silnější je půdní eroze a dochází tak současně k odplavení i cenné půdy.

Aby bylo zabráněno této rostoucí devastaci, pokoušejí se místní obyvatelé zamezit sesuvům kamennými zdmi. Vše zelené, co na Fuerteventuře uvidíte, je zavlažováno uměle. Někdy se o ostrově mluví jako o polopoušti.

Tento charakterový rys je navíc podtržen i hojně se vyskytujícími velbloudy. Ti byli dříve využíváni zejména jako tzv. přibližovadla, dále jako dopravní prostředky i jako pomocníci při obdělávání polí. Dnes jsou velbloudi jen turistickou atrakcí, na které se můžete projet.

Ostrov je dlouhý jen 100 km a široký 31 km v nejširším bodě. V nejužším bodě Istmo de la Pared je šířka ostrova jen 5 km. Tady se ostrov kdysi dělil na dvě části. Sever se nazýval Maxorata a jih Gandia.

Ve 13. a 14. století byl ostrov několikrát zpustošen evropskými hledači zlata, otrokáři a obchodníky. Bylo tomu tak až do roku 1402, kdy byla dobyta normanským vojskem, pod vedením Jeana de Bethencourta a později násilně podřízena španělskému království.

Od roku 1927 je součástí provincie Gran Canaria, do které patří i ostrov Lanzarote. Hlavním městem je Puerto del Rosario, kde se nacházejí nejdůležitější tepny života celého ostrova – letiště a obchodní přístav. Stejně jako všechny Kanárské ostrovy je i tento součástí Schengenského prostoru.

Od 90. let 20. století žije ostrov hlavně z cestovního ruchu a také díky některým hospodářským produktům. Vynikající je zejména místní kozí sýr. Na ostrově se také z moře získává přírodní mořská sůl, která splňuje nejvyšší standardy kvality.

Kanárský ostrov Fuerteventura a jedna z pláží
Autor: palestrina55
Kanárský ostrov Fuerteventura a Betancuria s kostelem
Autor: palestrina55
Ostrovy: 

Místo

La Pared, Fuerteventura 28° 12' 45.6336" N, 14° 13' 11.5716" W
Location

Kanárské ostr. na FB