Jste zde

Domů » La Palma

Ostrov La Palma, 1. část

La Palma má rozlohu přibližně 708 km2 a žije zde kolem 86 tisíc obyvatel. Je pátým největším Kanárským ostrovem a nachází se v severozápadní části tohoto souostroví.

Je to zároveň jediný ostrov, kde můžete po celý rok narazit na plynoucí vodu. Také je považován za nejzelenější ze všech Kanárských ostrovů a často je nazýván "Isla Bonita", což v překladu znamená Krásný ostrov. Krajina září bujnou zelení, černým čedičem, červeným kamenem tufu a bledě modrým Atlantikem.

Největším městem na La Palmě je Los Llanos de Aridane, které se nachází na západě ostrova a které je současně známé jako bydliště mnoha německých přistěhovalců. Hlavním městem je ale Santa Cruz de la Palma, ležící na jihu ostrova. Tady je i letiště a důležitý obchodní přístav.

Ostrov je asi 42 km dlouhý a jen 28 km široký. O to podivuhodnější jsou následující údaje. Ostrov začíná v hloubce asi 4 000 metrů pod mořskou hladinou a stoupá do výšky přibližně 6 500 metrů.

Vzhledem ke své malé rozloze se tak tento ostrov řadí mezi nejstrmější ostrovy na světě. Mimochodem, v porovnání s ostatními ostrovy je La Palma nejmladším ostrovem souostroví. Vznikla "teprve" asi před dvěma milióny lety.

Na severu ostrova najdete obrovský kráter Caldera, který údajně vznikl zřícením jedné vyhaslé sopky. Vědci se domnívají, že sopka mohla být vysoká asi 3.500 metrů. Dnes je Caldera největším zapuštěným kráterem světa.

Nejvyšším vrcholem, který je zde možné vidět, je Roque de los Muchachos, který se tyčí do výšky 2.426 m nad hladinou moře. Na jeho vrcholku se současně nachází i astronomická observatoř ostrova.

V červenci 2009 zde byl nainstalován a uveden do chodu největší zrcadlový dalekohled GTC na světě, vědci jej používají jako zdroj informací a výzkumu. V roce 1954 byla celá tato oblast prohlášena za Národní park Caldera de Taburiente.

Od severu k jihu je ostrov rozdělen na dvě části, na Cumbre Nueva a na Cumbre Vieja. Jedná se o jakousi přírodní hranici, která rozděluje ostrov. Zatímco na severu a na východě panuje vlhké a teplé klima, na jihu ostrova a na západě vládne suché podnebí s malým množstvím srážek.

Ostrov je stále sopečně činný. Poslední erupcí byl výbuch vulkánu Teneguia v roce 1971, v oblasti Fuenvaliente. Ještě dnes to v něm od té doby vře. Dalším důkazem je na jihu ostrova sopka Cumbre Vieja, bublající na dně moře. Již v minulosti vznikaly obavy popsané jako hororové scénáře v případě, že by se sopka Cumbre Vieja probudila pod mořským dnem k životu.

Ostrovy: 

Místo

Observatorio del Roque de los Muchachos, La Palma 28° 45' 25.938" N, 17° 53' 5.8956" W
Location

Kanárské ostr. na FB