Jste zde

Domů » La Palma

Ostrov La Palma, 2. část

Puerto Naos - jedna z pláží
Autor: miki

Pokud by k tomu ve skutečnosti došlo, měl by výbuch následky přírodní katastrofy. Výbuch by způsobil gigantickou přílivovou vlnu, která by se hnala rychlostí až 800 km/hod. směrem k americkému pobřeží. Předpokládá se, že by zalila pobřeží až do výšky 150 m.

Hodnověrní vědci považují tuto teorii za velmi nepravděpodobnou, nicméně jí popisují spíše jako lidskou touhu po senzaci a rozruchu. Při návštěvě tohoto poklidného ostrova si ohnivých aktivit téměř ani nevšimnete.

Přestože první turisté přišli na ostrov La Palma již koncem 19. století a to zejména z Velké Británie, není zde turismus hlavním zdrojem příjmů. Tím je hlavně zemědělství.

Nejdříve byl ostrov La Palma proslulý zejména pěstováním cukrové třtiny, později díky malvazovému vínu, které prý ve svých básních zmínil dokonce i William Shakespeare. Dnes se na ostrově pěstuje zejména avokádo, banány, citrusové plody, brambory a zelenina. Za ochutnání stojí i typický kozí sýr a jedinečný palmový med.

Nyní ostrov ročně přivítá přibližně 140 000 turistů, z nichž asi 80% pochází z Německa. S celkovým počtem 7 500 lůžek, které jsou tady v současné době k ubytování k dispozici, je zřejmé, že ostrov není rekreačním střediskem v tom pravém slova smyslu. Turistika se zde zaměřuje spíše na ponechání venkovského charakteru, který se projevuje malými penziony, vilkami nebo menšími hotelovými komplexy.

Tradičně je ostrov považován spíše za jakési lákadlo pro pěší turisty, kteří si ho rádi prozkoumají "po svých" a kterým poskytne spoustu okouzlujících rozhledů do okolí. V nedávné minulosti zde byly zřízeny půjčovny horských kol nebo si tu můžete domluvit projížďku na koních. Na plážích se pro milovníky vodních sportů organizují potápěčské kurzy a další pestrý prázdninový program.

V přírodní rezervaci Los Tilos se nechte omámit vůní vavřínu nebo pozorujte velkou rozmanitost endemických rostlin, které poskytuje zdejší přírodní bohatství. Tato přírodní rezervace byla založena v listopadu roku 2002.

Nejoblíbenější pláže ostrova se nacházejí v oblasti Puerto Naos a Los Cancajos. La Palma nedává přednost masovému turismu, svým turistům nabízí spíše odpočinek a relaxaci, spolu s kulturním a sportovním vyžitím. Na své si zde přijdou zejména samotáři a milovníci přírody. Kdo hledá párty a zábavu v tomto stylu, není zde na správném místě.

Los Cancajos - jedna z pláží
Autor: abrocke
Ostrovy: 

Místo

Pláž Los Cancajos, la Palma 28° 39' 10.6308" N, 17° 45' 38.4912" W
Location

Kanárské ostr. na FB