Jste zde

Domů » Fuerteventura

Ostrůvek Lobos

Pohled na ostrůvek Lobos, Kanárské ostrovy
Autor: ayelienne

V mořské úžině La Bocayna, oddělující Kanárské ostrovy Fuerteventura a Lanzarote, se rozkládá neobydlený ostrůvek Lobos o rozloze cca 5 km2.

V roce 1994 byl prohlášen za přírodní park Parque Natural del Islote de Lobos, ke kterému patří ptačí rezervace.

Je zde k vidění asi 130 rostlinných druhů, z nichž některé jsou endemické. Jsou chráněné ve dvou zónách, v jedné, kterou může navštívit široká veřejnost a pak ve druhé, která je označena jako rezervace a nemusí být přístupná.

Ostrov úředně spadá k obci La Oliva na dva kilometry vzdáleném ostrově Fuerteventura. Z přístavu Corralejo se sem dostanete malou osobní lodí nebo lodí se skleněným dnem během cca 20 minut, a to k malému betonovému přístavišti El Muelle.

Výlet samotný je velkým zážitkem, protože přes skleněné dno lodi můžete objevovat fascinující podvodní svět Atlantického oceánu.

Krajina je zde poměrně plochá. Většinou rovný povrch bývá ale často přerušován malými sopečnými kužely, které tímto naznačují sopečný původ ostrova před cca 6000 až 8000 lety.

Nejvyšším bodem je tu vrchol sopky Montaña La Caldera, vypínající se do výšky téměř 130 metrů.

Pěší turisté a milovníci přírody si na ostrově určitě přijdou na své. Tento ostrůvek se dá totiž doporučit zejména pro dlouhé vycházkové túry ale i pro kratší procházky. Další výhodou pro pěší je skutečnost, že tady nejezdí po cestách žádná vozidla.

Cílem turistických výletů bývá vedle majáku Faro de Martiño bývalá sopka Montaña La Caldera, písečná zátoka Playa de la Concha, pozůstatky solných dolů na západě, malé laguny (Lagunitas) na severovýchodě, slaniska s halofilními rostlinami a "vulkanická pícka" (tzv. hornito) v drsné krajině.

Návštěvníci ostrova by si měli sebou vzít v každém případě i potřeby ke koupání, protože pláž Playa de la Caleta v chráněné zátoce láká k opalování a koupání. Předsunutá lávová skaliska brání tomu, aby se tu tvořily příliš vysoké vlny. Pláž ve tvaru srpku měsíce je opravdovou oázou klidu.

V současné době tu pro jednodenní návštěvníky fungují dvě malé restaurace v blízkosti přístaviště Casas del Puertito. Pár rybářů tady také vlastní víkendové domy, ale obyvatelé s trvalým pobytem tady žádní nežijí.

K dispozici je tady turistům jeden kemp, který nabízí ubytování v přírodě. Přenocovat na ostrůvku může být určitě velice atraktivní díky krásnému okolnímu prostředí.

Historie

V antickém období se pravděpodobně na ostrově nacházela římská základna, jak naznačují vykopávky z počátku roku 2012.

Když si v roce 1402 normanský námořník Jean de Béthencourt podmanil Lanzarote, pokoušel se jako zásobovací základnu využít právě sousední ostrov Lobos, což se mu v roce 1405 po několika pokusech nakonec povedlo.

Tuleni středomořští dali ostrovu v 15. století jeho název. Lobo znamená ve španělštině vlk - a tehdejší objevitelé a námořníci nazývali tuleně jako mořské vlky. Nicméně ti byli během jednoho století vyhubeni. Částečně i proto, že tehdejším námořníkům poskytovali cenné maso, tuk a kožešinu.

Roku 1863 byl postaven na severním cípu ostrova maják Faro de Martiño a do provozu uveden o dva roky později. Tam se také v roce 1903 narodila spisovatelka Josefina Pla, která později žila v Paraguayi.

Na nějaký čas se na ostrově usadilo několik rodin zemědělců. Pozůstatky jejich cisteren (aljibes) tady najdete ještě dnes. Poslední strážný na majáku, který tu žil se svou rodinou, musel odsud odejít po automatizaci majáku v roce 1968. Maják je po své rekonstrukci dodnes v provozu.

Zátoka na ostrůvku Lobos, Kanárské ostrovy
Autor: Jumilla
Ostrůvek Lobos s majákem nedaleko Fuerteventury
Autor: Jumilla
Ostrovy: 

Místo

Ostrůvek Lobos 28° 44' 31.4592" N, 13° 49' 30.324" W
Location

Kanárské ostr. na FB