Jste zde

Domů » Gran Canaria

Valsequillo, 1. část

Gran Canaria a městečko Valsequillo

Pokud projedete územím obce Telde směrem k horám, asi po půl hodině jízdy přes malebné Barranco de San Miguel dojedete k municipiu Valsequillo. Samotná obec leží na úpatí centrálního masivu Kanárského ostrova Gran Canaria, v sopečném kráteru Caldera de Tenteniguada.

Městečko, ve kterém žije necelých 10 tisíc obyvatel, najdete jihojihozápadně od města Las Palmas a severovýchodně od Puerto Rico. Sousedními obcemi jsou Santa Brígida na severu, Telde na severovýchodě a východě, Ingenio na jihovýchodě, San Bartolomé de Tirajana na jihu a San Mateo na západě.

Doprava

Do Valsequilla se dostanete po dálnici ve směru na jih, z dálnice je zapotřebí sjet na výjezdu do Telde. Po průjezdu Telde se vydáte po silnici GC-41 (s oboustranným provozem) a po 10 km dojedete až do Valsequilla. Letovisko Maspalomas je vzdálené asi 50 km.

Kdo chce raději cestovat do Valsequilla veřejnou dopravou, ať na autobusovém nádraží (Estación de Guaguas) v Las Palmas de Gran Canaria vyhledá autobus číslo 12, který vyjíždí ve směru na Telde. Z jihu ostrova jezdí do Telde autobusová linka č. 90 (odjezd od majáku v Maspalomas). Z Telde pak jezdí několik autobusových linek směrem na Valsequillo, všechny autobusy sem směřují s poměrně častými časy odjezdů.

Památky

Dříve bylo Valsequillo výše položenou částí starokanárského království Telde, a proto je celé okolí tak bohaté na nálezy a výrobky pre-hispánské kultury. Prohlídka obce vás zavede na pěší zónu do centra městečka, kde je několik zajímavostí.

Kostel San Miguel byl postaven v letech 1903 - 1923, tedy relativně nedávno. Zvedá se na místě bývalého hřbitova a kaple z let 1670 - 1672. Uvnitř jsou však předměty z 15. století, jako například zajímavá vypalovaná křtitelnice ze zelené sevillské keramiky s modelovanými orly nebo Panna Marie Růžencová, vlámská práce ze dřeva.

V kostele stojí také několik významných soch, např. San Miguel El Chico (svatý Michael mladší, resp. malý), socha ze 17. století. Zvláště cenná je socha archanděla Michaela (1804) od slavného sochaře z Kanárských ostrovů, Lujána Péreze. Je to jediná socha archanděla se psem u nohou. Stejný sochař vytvořil Ukřižovaného Krista v roce 1801.

Můžete navštívit třeba i bývalé kasárny kavalerie Cuartel del Colmenar z roku 1530, které byly strategicky důležitou stavbou v období jednoho z posledních větších odporů původních domorodých obyvatel. V okolí kasáren stojí ještě několik dalších budov, které vznikly také pro potřeby vojáků. Narodil se tam i otec slavného spisovatele Benita Péreze Galdóse, původem z Kanárských ostrovů.

V obecní knihovně Benita Péreze Galdose si lze prohlédnout pět cenných vlámských soch z malovaného dřeva. Jsou na nich vypodobněni Santa Clara de Asís, Santa Lucía, Santa Catalina, San Bernardo a Santiago el Mayor (Jakub starší). Pocházejí z oratoria Virgen de la Salud v Era de Mota.

Krajina

Oblast se může směle pochlubit překrásnou okolní krajinou zcela jedinečné nádhery.V deštivých zimních měsících je celá oblast přímo pokrytá velikou nádherou květů a na svazích kráteru roste jetel až po kolena. Na jaře je celé okolí ovládáno krásou více než 2000 kvetoucích mandlovníků. Po okrajích propadliny stojí impozantní věžovité skalní útvary jako Saucillo a Roque Grande.

Ostrovy: 

Místo

Valsequillo, Gran Canaria 27° 59' 44.9448" N, 15° 28' 23.8476" W
Location

Kanárské ostr. na FB