Jste zde

Domů » Gran Canaria

Vega de San Mateo

Gran Canaria a obec Vega de San Mateo

Výlet do horských oblastí ostrova jistě představuje vrchol veškerých cest na Gran Canarii. Nejvyšším bodem ostrova je Pico de las Nieves s 1949 metry, který se vypíná na území obce Vega de San Mateo, v jedné z nejrůznorodějších oblastí ostrova. Najdete ji jihozápadně od Las Palmas (cca 20 km) a severovýchodně od Puerto Rico.

V stejnojmenném hlavním městě regionu Vega de San Mateo můžete navštívit historické muzeum "La Cantonera", které je umístěné do starého, ale krásně zrenovovaného selského domu. Je považováno za jedno z nejdůležitějších etnografických (národopisných) muzeí na Kanárských ostrovech.

Mezi exponáty najdete více než 12 000 kusů nábytku, uměleckých ručních prací, předmětů každodenní potřeby, stejně tak jako různých nástrojů pro zemědělství a řemesla. Každý víkend se tu konají zemědělské a řemeslné trhy známé po celém ostrově, které mají v místě obrovský hospodářský význam. Jejich návštěva se určitě vyplatí, tyto trhy se opravdu nedají srovnávat s běžnými trhy pro turisty.

Municipio San Mateo sebou nese přívlastek Vega (v překladu louka) opravdu správně, protože oblast sahá od nadmořské výšky 800 metrů až k vrcholkům centrální oblasti a v některých ohledech více připomíná bavorské Alpy než slunečný Kanárský ostrov.

Po celém území se zelená tráva, kvetou květiny, rostou jehličnaté i listnaté stromy, které jsou později vystřídány chudou horskou krajinou a drsnými skalami. Obec si je naštěstí vědoma svého přírodního bohatství a dnes je asi polovina výměry pod ochranou přírodního parku Las Cumbres.

V hornatém regionu také začínají soutěsky Guiniguada, La Higuera a La Mina. Těmito soutěskami protéká po celý rok voda, a proto jsou také společně důvodem velmi úrodné půdy a bujné vegetace. San Mateo má díky těmto příznivým geografickým a klimatickým podmínkám dlouholetou tradici v oblasti zemědělství a chovu hospodářských zvířat. Některé z nejlepších a nejznámějších sýrů pocházejí právě z tohoto regionu.

Výlet na Pico de las Nieves, nejvyšší horu ostrova Gran Canaria, téměř patří k turistickým povinnostem. Od Miradoru (výchozího bodu) budete mít nádherný výhled na celé vnitrozemí ostrova. Za pokud možno dobrého počasí budete mít skvělý výhled až na horu Teide, tyčící se na sousedním ostrově Tenerife.

Skutečným vrcholem a také jakýmsi "tajným tipem" je ale rokle Barranco de Mina, kterou po celý rok protéká voda. Harmonický charakter tohoto místa se dá označit všudypřítomným zvukem tekoucí vody a téměř džunglovitou vegetací. Na cestu byste měli být "vyzbrojeni" pevnou obuví, poněvadž cesta je zpočátku dobrá, ale jak postupujete dál a dál, tak se značně rychle zhoršuje.

Pod nízko visícími vrbami a při procházení mezi hustým vavřínovým porostem budete muset čas od času přecházet i přes potok, který teče ve světlých kaskádách dolů do rokle. Po krátké době se dostanete k prvnímu z několika až 15 m vysokých vodopádů. Zde je potřeba věnovat chůzi velkou opatrnost, protože kameny by mohly být kluzké od deště a žádná oblast není dost bezpečná.

Ostrovy: 

Místo

Vega de San Mateo 28° 0' 37.818" N, 15° 31' 53.6052" W
Location

Kanárské ostr. na FB