Jste zde

Domů » El Hierro

El Pinar

Ostrov El Hierro a vesnička El Pinar

El Pinar je jednou ze tří obcí Kanárského ostrova El Hierro, rozkládá se v jižní části tohoto ostrova. Správním centrem obce je stejnojmenná vesnička, která je zároveň nejstarším místem na El Hierru. Ta do roku 2007 patřila k obci La Frontera.

Krajina obce je charakterizována rozlehlými piniovými lesy, což také vysvětluje původ jejího názvu. Kdysi zde žily rodiny pastýřů, jejichž stáda se pásala na svěžích loukách a polích. Bezprostřední blízkost piniových lesů přinesla místním lidem i některé výhody.

Dřevo mohlo být použito jako topivo a stavební materiál, a dlouhé borovicové jehličí jako izolační materiál nebo krmivo pro dobytek. Dnes se věnují místní obyvatelé hlavně pěstování zeleniny a ovoce. Většinou velmi mírné klima umožňuje pěstování mandlí, fíků, švestek a broskví, kterým se tu vysloveně daří a tak zajišťují obyvatelům i jistý příjem.

V regionu také dělají výborný med, velké množství včelstev navštěvuje ovocné sady, aby tu sbíraly drahocenný nektar. V období jara jsou mandloňové květy rozkvetlé přes celou náhorní plošinu obzvláště atraktivní, protože krajina se pak odráží v bílém moři květů.

K obci patří ještě několik místních částí: La Restinga, Las Casas a Taibique. V každé žije pouhých několik set obyvatel. V místní části Taibique můžete obdivovat další věci, jako například kostel Antonio Abad nebo kulturní centrum s obchodem uměleckých řemesel a s keramickou dílnou.

Přímořská část La Restinga je nejjižnější vesničkou v obci El Pinar, rozkládá se na jihovýchodním cípu El Hierra. Vznikla na nehostinné lávě teprve v 60. letech minulého století. Usadili se zde jak rybáři z Valle Gran Rey ostrova La Gomera, tak i Herreños.

La Restinga dnes žije na jedné straně z rybolovu a na straně druhé i z cestovního ruchu. Vzhledem k tomu, že jižní cíp El Hierra je suchý a plný slunce, bylo zde v posledních letech postaveno mnoho apartmánů.

Je zde ale jen málo míst ke koupání, a pouze malá pláž s černým lávovým pískem, lávová zátoka Cala de Tacorón je vzdálená asi deset kilometrů po silnici. Nedaleko se ale nachází potápěčská oblast, kde se každý rok koná festival na téma podvodní fotografie.

Jihozápadně od vesničky, a to až k majáku Orchilla, se rozkládá na ploše 750 hektarů mořská rezervace Mar de las Calma. V říjnu 2011 bylo místo evakuováno v důsledku rostoucí seizmické aktivity

Oblíbeným cílem výletů v oblasti je také sopečný vrcholek Montana de Tanajara, z něhož si cestovatelé mohou vychutnat fantastický výhled na krásné lesy v okolí. Unikátní přírodní scenérie a pohostinnost místních obyvatel jsou největší důvody, proč se turisté do El Pinaru vydávají.

Ostrovy: 

Místo

El Pinar, El Hierro 27° 42' 5.0004" N, 17° 58' 48" W
Location

Kanárské ostr. na FB