Jste zde

Domů » Gran Canaria

Gáldar, 2. část

La Punta de Sardina s majákem, Gran Canaria
Autor: Zatapundi

Ve směru z města na rybářskou vesničku Sardina del Norte se rozkládá velmi pěkně položený park "Parque Norte". Okolo 40.000 m2 rozlohy obývá řada exotických ptáků, různé opice a je zde také zoo pro děti. Zajímavá je i návštěva velké banánovníkové plantáže.

Turistům, kteří touží pouze po koupání a opalování, připadá cesta ze slunného jihu na sever poměrně nezajímavá, i když zde najdou velice pěkné a především přes týden téměř opuštěné pláže.

Naproti tomu si zde zcela jistě přijdou na své jak návštěvníci, kteří se zajímají o kulturu, historii a památky původních obyvatel Kanárských ostrovů, tak i milovníci krásných historických staveb.

Na pobřeží oblasti Gáldar se nachází několik zajímavých pláží, jako například pláže Los Dos Roques, Punta de Galdar, La Caleta de Arriba, La Caleta de Abajo, La Rada del Juncal, El Agujero a mnoho dalších přírodních zátok, ideálních ke koupání.

Asi 5 km od městečka, na nejzazším severozápadním cípu ostrova, je pozoruhodný skalní útvar: La Punta de Sardina se stejnojmenným majákem. Pod tímto skalním výstupkem se ukrývá pláž a rybářský přístav Puerto de Sardina, který nabízí ty nejlepší podmínky pro rybářské lodě v širokém okolí. Dokonce zde díky nové hrázi můžou kotvit i výletní lodě.

Kromě přístavu je zde téměř 400 m dlouhá, zlatá písečná pláž. V porovnání s okolními plážemi je, vzhledem ke své chráněné poloze před větrem a mořskými proudy, skvělá zejména ke koupání. Kromě toho je velice zajímavá gastronomická nabídka v místních restauracích, kde můžete ochutnat čerstvé ryby.

Samotné městečko Gáldar nabízí velké množství obchodů, kde si můžete koupit prakticky cokoliv. Pokud chcete koupit čerstvou zeleninu nebo dary moře, doporučujeme návštěvu obecního trhu.

Ale zakoupit můžete i výrobky místních řemesel, jako je třeba keramika, která se tu stále vyrábí tradičním způsobem. V Hoya Pinedě, v jednom z nejdůležitějších míst obce, jsou četné dílny, kde se vyrábějí keramické předměty.

Dalším vyhledávaným produktem v této části ostrova Gran Canaria jsou ručně tkané textilie, které koupíte zejména ve venkovských oblastech. V Gáldaru dokonce stále ještě existují dílny, které vyrábějí nádherné kanárské nože. Rukojeti jsou z kovu a rohoviny, a mají jedinečné geometrické ornamenty.

Stejně jako v sousedních obcích na severu Gran Canarie je zvláštním kulinářským zážitkem místní sýr. Nejznámější sýr "queso de flor" se vyrábí z ovčího mléka a získává zvláštní aroma přidáním malého množství květin divokého artyčoku. Ale jsou tu i jiné sýry, které nejsou vyrobené s květy a mají také skvělou chuť.

Ve vesnických restauracích byste určitě měli ochutnat maso z mladého kozla (cabrito de carne), a doporučují se také pokrmy z hovězího masa nebo z čerstvých darů moře.

Ostrovy: 

Místo

Pláž Puerto de Sardina, Gran Canaria 28° 9' 14.2452" N, 15° 41' 55.482" W
Location

Kanárské ostr. na FB