Jste zde

Domů » La Palma

Los Llanos de Aridane

Kanárský ostrov La Palma a Los Llanos de Aridane
Autor: Tenisca

Los Llanos de Aridane je jednou z 14 obcí na Kanárském ostrově La Palma. V průběhu let se vyvinula v jednu z nejlidnatějších na celém ostrově a dokokonce předčila v 90. letech minulého století i hlavní město Santa Cruz de la Palma.

Dnes je se svými cca 19 tisíci obyvateli druhou největší obcí ostrova, která se rozkládá na planině na západním pobřeží ostrova, uprostřed údolí Aridane v nadmořské výšce 325 metrů. Správní centrum obce se nachází ve stejnojmenném místě.

Město se stalo obchodním centrem západního pobřeží, supermarkety, restaurace, bary, noční kluby, kina a mnoho menších obchodů nabízí všechno, co potřebují turisté i místní obyvatelé.

Los Llanos bylo založeno v srpnu 1812, a tvořilo společně s místy El Paso, Tazacorte a Argual stejnojmennou obec. 13. dubna 1837, přišel od vlády Kanárských ostrovů návrh, aby se odpojilo El Paso s Tacande a okolím, a mělo vlastní radnici.

O několik měsíců později byl návrh uskutečněn, a Los Llanos tak ztratilo značnou část své rozlohy. Dne 16. září 1925, během panování Primo de Rivery bylo stejně tak odděleno i Tazacorte. V tom okamžiku se stalo Tazacorte s 2316 obyvateli nejlidnatější obecní částí s největším hospodářským růstem.

V centru města Los Llanos vede pěší zóna Calle Diaz Pimienta k ulici Calle Réal (dříve Calle del General Franco) s náměstím Plaza de España. Tady můžete obdivovat trojlodní farní kostel Nuestra Señora de Los Remedios ze 17. století a také radnici (Ayuntamiento).

Kolem městského centra stojí restaurované, tradiční kanárské domy, které jsou zčásti pod památkovou ochranou. Za vidění stojí také náměstí Plaza de La Glorieta v Las Manchas.

V archeologickém muzeu Museo Arqueológico Benahoarita si můžete prohlédnout exponáty z období života původních kanárských obyvatel, Guančů. Zajímavé je také muzeum vinařství Casa Museo del Vino.

Malá botanická zahrada "El pequeño jardín botánico del parque Antonio Gómez Felipe" byla navržená Luisem Morerou. Nachází se jen několik minut od centra města, od náměstí Plaza España směrem na jih v Trianě.

Zvláštností parku je, že esteticky působivým způsobem jsou spojeny bizarně formované lávové kameny s převážně endemickými rostlinami. Park je velmi malý a není přeplněný. Od Luise Morery najdete na ostrově La Palma ještě více navržených parků a náměstí.

Z Los Llanos se také lehce dostanete do národního parku Caldera de Taburiente. Severně od města vede malá silnička směrem na Calderu. Od parkoviště na konci této silničky se vám otevírá přímo nádherná turistická oblast.

K obci patřící místo Puerto de Naos je vedle Los Cancajosu jedním ze dvou nejvýznamnějších turistických center na ostrově La Palmas.

Ostrovy: 

Místo

Los Llanos de Aridane, La Palma 28° 39' 27.7812" N, 17° 54' 43.9164" W
Location

Kanárské ostr. na FB