Jste zde

Domů » Lanzarote

Oheň a voda Atlantiku, 2. část

Rostliny rostoucí na ostrově jsou velmi odolné proti suchu. Jejich hlavními vlastnostmi je ukládání vody a odolnost vůči soli. Nachází se jich zde téměř 600 druhů, z nichž asi desítka roste právě jen na ostrově Lanzarote. Dalších 55 druhů jsou endemické rostliny Kanárských ostrovů.

I ve fauně tady objevíte jedinečné druhy, jako například určité druhy ještěrek. Zvláštní důraz je kladen na zachování velmi vzácného sokola obecného a orlovce říčního. Mezi další zajímavosti ostrova patří rak "albín". Ten žije jen v laguně Jameos del Agua. Rak byl pravděpodobně do této jeskyně vyplaven při některé z vulkanických erupcí a podařilo se mu přizpůsobit těmto podmínkám tak, aby mohl přežít.

Nejproslulejší osobností pocházející z ostrova je umělec César Manrique. Svým uměním a architekturou později poctil i jiná místa Kanárských ostrovů. Jeho typický a tradiční způsob staveb, se na Lanzarote stal uzákoněným standardem.

Manrique totiž dosáhl toho, že na rozdíl od "mrakodrapu" v hlavním městě Arrecife, který byl postaven již dříve, prosadil zákon, že žádná budova na ostrově nesmí být vyšší než tři podlaží (tedy vyrostlá palma).

Ostrov tak nebyl vhodný pro typickou masovou turistiku. Tento vývoj se ale v posledních letech poněkud změnil, protože v turistických letoviscích Costa Teguise, Puerto del Carmen a Playa Blanca se ve směru k nádherným písečným plážím Papagayo stavějí i vyšší budovy.

Pokud nutně potřebujete změnu a pokud na své dovolené hledáte klid a odpočinek, jste na Lanzarote na správném místě. Marně zde budete hledat davy lidí, velká zábavní a nákupní centra. Nouze zde není jen o překrásné přírodní zážitky.

Jako tip na výlet vám můžete nabídnout exkurzi do El Golfo (kráter s lagunou), národního parku Timanfaya, ke gejzírům Los Hervideros, k jednomu z nejdelších lávových tunelů světa Cueva de los Vardes nebo do kaktusové zahrady Césara Manriqua.

Mezi další zajímavosti patří solivarna Salinas de Janubio, umělecké dílo Jameos del Agua v lávových jeskyních, erozí vzniklé díry Los Hervideros na jižní lávovém pobřeží nebo Mirador del Río, rozhledna na severu ostrova, navržená Césarem Manriquem.

Milovníci přírody zase určitě navštíví zahradu "Jardín de Cactus" v Guatize, ptačí park "Tropical Park“ u Guinate nebo "Údolí tisíce palem" u Haríi. Mezi nejpůsobivější památky patří pevnosti Castillo de Santa Barbara v Teguise, Castillo de San Gabriel a Castillo de San Jose v Arrecife.

Nadace s muzeem "Fundación César Manrique" v obci Tahiche prezentuje kromě děl z pozůstalosti umělce Césara Manriqua také dočasné výstavy mezinárodních umělců. V Arrecife můžete navštívit "Museo de Arte Insular Contemporáno", v blízkosti přístavu.

Jen ještě malá poznámka na závěr. Vzhledem k tomu, že je ostrov Lanzarote opravdu nejsušším Kanárským ostrovem, je tady pitná voda skutečný problém. Podle statistik spotřebují turisté téměř dvakrát více vody, než místní obyvatelé. Proto mějte prosím stále na mysli, že je voda vzácné zboží, se kterým by se zde mělo zacházet velmi šetrně.

Ostrovy: 

Místo

Arrecife, Lanzarote 28° 57' 23.9508" N, 13° 33' 47.2176" W
Location

Kanárské ostr. na FB