Jste zde

Domů » Fuerteventura

Ostrov Fuerteventura, 2. část

Část ostrova Fuerteventura
Autor: LisArt

Tento Kanárský ostrov je plný kontrastů a fascinuje návštěvníky svým jedinečným kouzlem, který je směsí evropské a africké kultury, a které se pohybuje na rozhraní mezi moderním turismem na pobřeží a selským životem ve vnitrozemí.

Fuerteventura je známá hlavně jako ráj pro milovníky koupání a vodních sportů. Pokud se na své dovolené chcete pohybovat zejména kolem vody, jste na tom správném ostrově.

Východní pobřeží láká svými rozlehlými plážemi, které jsou ideální jak pro slunění, tak pro surfaře. Ti se stahují zejména na západní pobřeží. Surfařům můžeme ale na východě ostrova doporučit pláž Costa Calma, nebo Corralejo, která je na severním pobřeží.

V posledních letech se na ostrově rozšířil i kite surfing. Na severu ostrova najdete i slavné putující písečné duny, které od roku 1987 patří do přírodního chráněného parku. Nabízí se i výlet na malý pobřežní ostrov Los Lobos.

Zatímco si surfaři mohou užívat na západním pobřeží vlnobití u strmých břehů, mohou si milovníci koupání o této části ostrova nechat jen zdát. V této části ostrova dochází totiž k velice silným spodním proudům, a proto je zde koupání nebezpečné.

Fuerteventura se se svými pěšími stezkami řadí k náročnějším terénům. Turisté často podceňují vzdálenosti a v horku neodhadnou vlastní spotřebu vody. Proto se odvážnější dobrodruzi vydávají na své objevy spíše na kolech. Možné jsou i organizované cyklotúry s průvodcem.

K hlavním zajímavostem ostrova patří zejména přírodní rezervace s dunami Tindayaberg - známá také jako "Svatá hora" a ekologické muzeum Ecomuseo de Algocida in Tefía. Zde se můžete podívat na zrenovované, dříve zchátralé usedlosti, ve kterých dnes najdete pekaře i kameníka. K vidění jsou i další ukázky tradic, které zde turistům přiblíží život ostrovanů.

Své zvláštnosti nabízí i fauna ostrova. Žijí zde například veverky a poslední z chráněných druhů supů. Již několik let se na pobřeží Fuerteventury lidé pokoušejí o uchycení mořské želvy, která dříve patřila mezi přirozené obyvatele ostrova.

Vracela se sem pravidelně po páření na teplých písečných plážích. Nyní se na plážích každoročně zahrabávají vajíčka želvího druhu caretta, pocházející z Kapverdských ostrovů. Cílem je, aby mláďata, až se vylíhnou, považovala tuto pláž za svou mateřskou a vracela se sem po deseti letech, až dosáhnou své pohlavní zralosti.

Fuerteventura je tím pravým ostrovem pro všechny milovníky sluníčka a opalování, kteří si svou dovolenou chtějí užít především na pláži. V posledních letech si získala své oblíbence i v kruhu homosexuálních turistů, kterým nabízí tolerantní rekreační oblast.

Pláž Costa Calma, Fuerteventura
Autor: LisArt
Pláž Corralejo, Fuerteventura
Autor: LisArt
Ostrovy: 

Místo

Pláž Corralejo, Fuerteventura 28° 44' 1.3596" N, 13° 52' 1.0668" W
Location

Kanárské ostr. na FB